shutterstock_721101130

Sulawesi is één van de grotere eilanden van de Indonesische archipel en nog vrijwel onontdekt door toeristen. Met prachtige hooglanden, actieve vulkanen, regenwouden, groene rijstterrassen, parelwitte stranden, azuurblauwe zee en kleurrijke onderwaterwereld is Sulawesi de bestemming bij uitstek voor natuurliefhebbers. Maar ook cultuurliefhebbers halen hun hart op met een rijke historie en traditionele culturen.

Duiken in het Bunaken National Marine Park
Duikliefhebbers en snorkelfanaten zijn in Sulawesi aan het juiste adres. Ten noorden van Sulawesi vind je het Bunaken National Marine Park, dat met kristalhelder water een waar duikparadijs is. De onderwaterwereld is even kleurrijk als levendig: je komt er enorme zeeschildpadden, inktvissen, roggen en duizenden tropische vissoorten tegen. De kleurrijke koraalriffen behoren zonder twijfel tot de allermooiste van Indonesië. Het water heeft een aangename temperatuur en is met zo’n 1.550 meter ongelooflijk diep. In het nationale park vind je zes eilandjes, waarvan Bunaken de bekendste is. Hier zijn de stranden ongerept en is de bevolking bijzonder gastvrij.

Nederlandse invloeden in Makassar
In de oude havenstad Makassar is de koloniale Nederlandse invloed duidelijk terug te zien. Het historische Fort Rotterdam, dat midden in het centrum van de stad ligt, werd ten tijde van de VOC gebouwd. Vandaag de dag is het fort nog altijd te bezoeken en zijn er twee musea in gevestigd. Breng een bezoek aan de haven, waar authentieke houten zeilschepen liggen, en ga na zonsondergang naar de boulevard. Hier is het met een enorme rij kraampjes met specerijen en heerlijk eten een gezellige bedrijvigheid. Deze ‘langste eettafel ter wereld’ is onder de locals heel populair. 

Togian Islands – bountyparadijs
De Togian Islands bestaan uit tientallen eilandjes in het midden van Sulawesi, die nog volledig onontdekt zijn door toeristen. Wees gewaarschuwd: het is een pittige reis om er te komen, maar eenmaal daar ben je dat snel vergeten. Het is een waar bountyparadijs met witte stranden, wuivende palmbomen, kleine vissersdorpjes en groene regenwouden. Je kunt er prachtig wandelen, met een boek in één van de vele hangmatten neerstrijken of de kleurrijke onderwaterwereld ontdekken tijdens een duik- of snorkeltrip. Een wel heel bijzondere ervaring is het zwemmen tussen ongevaarlijke kwallen in het Jellyfish Lake!

De hooglanden rondom Tomohon
In het noorden van Sulawesi vind je het stadje Tomohon, dat door zijn hoge ligging lekker koel is. Vlakbij Tomohon ligt de actieve vulkaan Lokon, die regelmatig dikke rookwolken uitspuugt. Maak een prachtige hike naar de top van de andere nabijgelegen vulkaan, de Mount Mahawu. Hier geniet je van een prachtig uitzicht op de Lokon vulkaan. Het enorme kratermeer Tondano is met een adembenemende omgeving zeker een bezoekje waard. Neem een duik in het water, vaar met een bootje over het meer, huur fietsen of trek je wandelschoenen aan. Rondom het meer vind je verschillende restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt eten.

Tana Toraja – het cultureel centrum
Tana Toraja ligt in de hooglanden van Zuid-Sulawesi en is vanwege de schitterende valleien en groene rijstterrassen al een bezoekje waard. Maar wat Tana Toraja helemaal bijzonder maakt, is de indrukwekkende cultuur van de inheemse bevolking. De Toraja’s wonen in huizen met bootvormige daken en voeren nog altijd eeuwenoude tradities uit, waarvan de begrafenisrituelen de bekendste zijn. Na de ceremonie, die enkele dagen duurt en waarbij buffels en varkens geofferd worden, wordt de overledene in de hoge rotsen van Toraja begraven. Als bezoeker ben je van harte welkom de ceremonie bij te wonen. Tip: maak een meerdaagse trektocht door de bergen. Je slaapt bij gastvrije bewoners thuis en wandelt langs rijstvelden, authentieke dorpjes en de hangende graven aan de rotswanden.

Kijk hier voor meer informatie.

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!