photo_Henrik_Trygg_OAS_12_1407-IBSweb

Zweden kent een heel bijzonder recht, namelijk het recht om overal in Zweden te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. En daar profiteert iedere vakantieganger optimaal van!

Allemänsrätten 
Allemänsrätten is uniek en maakt een belangrijk onderdeel uit van de Zweedse levensinstelling: iedereen heeft het recht om van het prachtige land te genieten. En dat betekent dat het je vrij staat je tent op te zetten waar je wil, een duik te nemen in een willekeurig meertje, te gaan wandelen, paardrijden of varen waar het je mooi lijkt of bloemen, bessen of paddestoelen te plukken uit de vrije natuur.

Natuurlijk zijn er een paar voorwaarden om het Allemänsrätten goed te laten verlopen. Het is wijs je van te voren goed te laten informeren bij het plaatselijke toeristenbureau wat wel en niet mag in de regio, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Respect voor de natuur
Het allerbelangrijkste: respect voor de natuur. En dat betekent dat het verboden is om de flora of fauna aan te tasten, te beschadigen of te verstoren. Laat de plek waar je recreëert precies zo achter als je ‘m aangetroffen hebt: dus neem alles mee. Met name afval uiteraard.

Als je ergens vrij in de natuur wilt kamperen, is dat vaak geen enkel probleem. Ook niet als het land aan iemand toebehoort. Maar dat is niet toegestaan zonder toestemming van de eigenaar van het land. Dus kijk even goed om je heen of je niet op een stuk land begeeft dat bijvoorbeeld duidelijk ingehekt is. Dat geeft vaak al aan dat het land privé eigendom is. Zonder toestemming van de eigenaar is het niet toegestaan de nacht door te brengen of te recreëren op het land van iemand anders.

Sweden is a country made for outdoor adventures, with an extensive and varied coastline, one of Europe’s last remaining wilderness and a large number of national parks, trails and hostels. Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Datzelfde geldt voor het plukken van bloemen, planten en producten uit de natuur. Bekijk eerst of het land waarop je je begeeft niet eigendom is van iemand (want dan zijn ook de planten, bloemen en vruchten zijn eigendom) en pluk nooit beschermde plantensoorten zomaar uit de grond. 

Kamperen met je eigen kampvuur
Wat is er romantischer dan ‘s avonds bij je eigen kampvuur te zitten? Open vuur is toegestaan, mits je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Kies een plek waarbij je de natuur niet beschadigt en informeer van te voren of open vuur wegens langdurige droogte niet tijdelijk verboden is. Je mag takken en twijgen die op de grond liggen gebruiken voor je kampvuur, het is niet toegestaan om bomen om te kappen of takken af te breken. Maak nooit een vuur direct op de kale rotsen: ze kunnen barsten door de hitte.

Kamperen met gemotoriseerde voertuigen
Als je ergens de nacht wilt doorbrengen op een mooi plekje, dan kun je daar je tent, camper of caravan neerzetten. Dat is toegestaan voor 24 uur. Als je in de vrije natuur met een caravan of camper wil kamperen, dien je nog voorzichtiger te zijn, want deze vorm van kamperen wordt beperkt door de ‘Terrängkörningslagen’. Zij regelen alles wat te maken heeft met het rijden met motorvoertuigen op terreinen. Volgens Terrängkörningslagen, dat het rijden met motorvoertuigen op terreinen regelt, is het verboden om met een auto, motorfiets, bromfiets of andere gemotoriseerde voertuigen op onbedekte bodem in de natuur te rijden. Het is bovendien verboden om met gemotoriseerde voertuigen te rijden op particuliere wegen, die gesloten zijn voor motorverkeer. Een dergelijk verbod moet door middel van een verkeersbord worden aangegeven.

Met je hond de natuur in
Heb je een hond? Geen probleem, ook die mag vrij loslopen in de natuur. Mits je je hond zelf goed onder controle hebt. Beperkingen liggen er meer in de bewoonde delen. Let wel op: Zweden kent een jachtseizoen. Laat je hond nooit vrij rondrennen in jachtgebieden. Honden moeten tussen 1 maart en 20 augustus aangelijnd zijn omdat dan de dierenwereld erg kwetsbaar is met alle jongen.

Geniet van de natuur
Het is je eigen verantwoordelijkheid op de hoogte te zijn van de exacte regels rondom het allemansrecht. Maar eigenlijk klinken de meeste voorwaarden meer dan redelijk. En dus blijft er maar één ding over: lekker genieten van dit unieke recht en genieten van de vrije natuur die Zweden te bieden heeft! 

Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se
Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!